Hämtar information

Blixthalka och vinterväglag

Den första halkan på hösten kommer ofta väldigt plötsligt och överraskar många bilförare varje år. Därför gäller det att vara extra uppmärksam när temperaturen sjunker. Blixthalka kallas även för svarthalka, eftersom den oftast inte syns. 

Bilväg i morgondis

Se upp vid underkylt regn

Vanligt på hösten är underkylt regn, när regnet fryser till is när det landar på den kalla vägen. Det kan uppfattas som vanligt blött regn, men i själva verket blir vägen blixthal. Du märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte skvätter kring däcken på bilen framför.

Särskilt riskfyllda områden

Blixthalka, eller svarthalka, gör det mycket riskabelt på vägen. Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor och plötsligt är det halt. Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten och alla broar eftersom de kyls både underifrån och ovanifrån, vilket ökar risken för halka.

Stor risk för halka på morgonen

I skuggiga skogspartier kan nattens kyla ligga kvar länge och fukten blir till is. Om det är någon plusgrad i luften, vägen är fuktig och vädret håller på att klarna upp finns det också stor risk för att vägbanan snabbt fryser när temperaturen sjunker. Det kan då bli dåligt väglag och väldigt halt, men halkan syns inte alltid.

När du kör bil i dåligt väder

  • Var uppmärksam på de platser som beskrivs här ovan.
  • Håll avståndet till bilen framför och anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Ha bra belysning när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på bilen fungerar.
  • Använd bilbältet – din bästa försäkring om olyckan ändå skulle vara framme.
  • Ha bra däck på bilen. Vänta inte för länge med att sätta på vinterdäcken.
  • Kolla halkprognosen där du ska köra.

Subaru Försäkring - Ett samarbete mellan SUBARU Nordic AB och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare.