Hämtar information

Så kontrollerar du däcken

Varför är däcken så viktiga? Däcken är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Om däcken inte fungerar som förväntat kan bilens säkerhetssystem sättas ur spel. Därför vill vi öka kunskapen om däck. Vissa saker kan du kontrollera själv, annat kan du få hjälp med av ett däckproffs.

Kontrollera vinterdäck

Kontrollera mönsterdjup och lufttryck

Du kan själv kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck varje gång du byter däck, men helst oftare. Det är extra viktigt om du kör mycket. Med rätt lufttryck och bra mönsterdjup blir däckens prestanda bättre och bilen säkrare att köra. Kom ihåg att kolla lufttrycket även i reservdäcket.

Mönsterdjup

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm, sommardäck 7–8 mm. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäcket och 3 mm på vinterdäcket. Måttet ska tas på det sämsta stället. Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm. Vinterdäck med mindre än 4-5 mm mönsterdjup bör inte användas i trafiken.

Lufttryck

I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat lufttryck i däcken. Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget samt gör att bränsleförbrukningen ökar. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar. Kom ihåg att även kolla trycket i reservdäcket.

Däckens ”bäst före”-datum

Livslängden för däck varierar väsentligt främst beroende på om det är sommar eller vinterdäck, hur de förvaras, vilken tillverkare det är, hur de körs, om det är rätt däcktryck, vilket klimat de brukas i. Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minska även om bilen används sällan. Vi rekommenderar att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum.

Det finns en fyrsiffrig tillverkningskod på sidan av däcket, den s.k. DOT-markeringen. De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat. De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat.

Exempel: 1013 betyder att däcket tillverkats vecka 10 år 2013.

Om däcken stjäls

Det är inte så vanligt att däck stjäls när de är monterade på bilen, däremot händer det att det vid inbrott stjäls däck som förvaras i förråd eller i garaget. Om du har minst en halvförsäkring ingår stöldförsäkring som kan ersätta stulna däck.

Anmäl skada