Hämtar information

Skidresa med bil

Många föredrar att ta bilen till fjällen och Alperna, framför att åka buss eller flyga. Men mycket trafik, snö och slingriga vägar kan ställa till det. Här hittar du våra bästa tips för en problemfri skidresa med bilen, så att du kan få en bra start på semestern.  

Skidor fastspända på ett biltak

Rätt bilförsäkring 

Se till att din Subaru är rätt försäkrad innan avresan. Med en helförsäkring får du ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning.

Det är också värdefullt att ha tillgång till hyrbil om olyckan skulle vara framme. Med tilläggsförsäkringen Stor Bilextra får du ersättning för hyrbil, både i Sverige och utomlands.

Tipsen för en säkrare skidresa med bilen

  • Vinterrusta bilen och packa med bogserlina, startkablar, ficklampa, snöskyffel, varningstriangel, filt, varma kläder och reflexväst. I de flesta europeiska länderna är det krav på att reflexvästar finns tillgängliga i bilen.
  • Packa bilen och takboxen rätt. Kolla takets maxlast och packa så tätt som möjligt.
  • Se till att du har bra vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup.
  • Anpassa hastigheten till väglag och trafik. Var noga med att hålla avstånd.
  • Planera resan och försök komma iväg så tidigt som möjligt.
  • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.

Särskilda regler när du bilar till Alperna och i Europa

Om du ska på skidsemester utanför Sverige finns det specifika regler som du behöver ha koll på.

  • Är slutdestinationen norska fjällen eller alperna är det bra om du har med snökedjor eller autosocks. Reglerna för dubbdäck skiljer sig nämligen åt mellan olika länder. Det är till exempel tillåtet med dubbdäck i Österrike, men inte på tyska motorvägar.
  • Beställ Grönt Kort i tid som bevisar att bilen är försäkrad i Sverige. Grönt Kort är kostnadsfritt.
  • Undersök om du behöver en miljödekal till bilen. I vissa länder, så som Frankrike och Tyskland, är det ett krav att visa hur mycket miljögifter motorn släpper ut.

Sist men inte minst, tänk på att ge bilen en ordentlig kontroll. Många mil, minusgrader och snö ställer krav på att bilen är i gott skick. Tänk därför på att serva din Subaru innan skidresan.

Viktiga försäkringar på skidsemestern

Din Subaru Försäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att Subaru Försäkring är en del av If Skadeförsäkring.

Reseskyddet i Ifs hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.