Hämtar information

Gör skogsutflykten till ett tryggt äventyr för ditt fyrbenta sällskap

Härliga hösten är här. Krispig luft, färgsprakande träd och fuktig mossa locka ut i naturen, inte mins för dig som är hundägare. Maria Hohental är djurexpert på If, som Subaru Försäkring är en del av. Här bjuder hon på några råd och tips som kan vara bra att ha med i bagaget inför höstens skogsutflykter med din hund.

Maria Hohental är djurexpert på If
Maria Hohental är djurexpert på If

Få saker slår känslan av att öppna bildörrarna och bege sig rakt ut i skog och mark en solig höstdag. Om du har en hund så håller den säkert med. Nu när vi gått in i den lite kyligare och mer stillsamma säsongen kan det spritta lite extra i hundens ben när det är utflykt på gång och precis som för oss  människor gäller det att tänka på uppvärmningen innan det är full fart framåt.

Kondition är en färskvara, även för hundar

– På sommaren är man kanske ledig, och utomhus mest hela tiden, reflekterar Mariah. Men vid den här tiden på året blir motion ofta mer som riktade punktinsatser. Man åker till ett härligt område, öppnar bakluckan och släpper ut sin hund som får springa fritt. Superhärligt såklart, men faktum är att också hundar behöver värma upp kroppen. Kondition är en färskvara, även för dem. Därför är sträckningar och korsbandsskador extra vanligt under höst och vinter.

Mariahs tips är att hunden får inleda skogsutflykten med en kort promenad i koppel för att mjuka upp muskler och leder. Om oturen ändå skulle vara framme, och din hund verkar ha ont efter er tur, gäller det att reda ut var skadan sitter. Ett första steg kan vara att kontakta en onlineveterinär för en bedömning om det rör sig om en muskelsträckning där det räcker med vila och kanske smärtlindrande behandling, eller om korsbandet kan vara skadat. Något som kan kräva operation i värsta fall.

Tips inför hundpromenaden. Kom ihåg reflexerna. Kolla upp om det är jaktsäsong. Varning för råttgift.

Ibland tar nyfikenheten över i svampsnåret

När uppvärmningen är avklarad är det fritt fram att bege sig ut på upptäcksfärd bland höstlöv och lingonris. Varje årstid bjuder på nya äventyr och just nu kan de många olika svamparna som poppar upp ur jorden väcka din hunds intresse.

– Som hundägare kan man nog tro att svamp inte är något som hundar stoppar i sig, säger Mariah. Men ibland tar nyfikenheten över, och för en hund kan det faktiskt räcka med att den nosar på en giftig svamp och sedan slickar sig på nosen för att det ska uppstå symptom på förgiftning.

Samtidigt är det ofta just friheten som lockar till att ströva runt i naturen, och när hunden får utforska omgivningen på egen hand är det svårt att själv upptäcka om den får i sig något olämpligt. Det blir helt enkelt symptomen efteråt man ska ha koll på som hundägare. Om hunden efter en dag i skogen drabbas av kräkningar och diarré som kommer plötsligt, eller om den dreglar mycket, kan det vara ett tecken på att den har hittat ett mindre bra svampställe. 

– Om man misstänker att ens hund fått i sig giftig svamp ska man alltid kontakta en veterinär, tycker Mariah. Det är oftast ingen fara, men det finns svampar som kan ställa till med ordentlig skada – till exempel spindelskivlingen – så det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. 

Prasslande lövhögar är huggormens perfekta gömställe

Även om sommaren känns avlägsen vid det här laget finns det många djur som ännu inte helt försvunnit ner i sin vinterdvala. Huggormen är ett sådant exempel, som kan överraska både människor och hundar långt fram på hösten.

– Generellt är de flesta mycket mer uppmärksamma på huggorm under sommaren, berättar Mariah. Men faktum är att de nästan är som lurigast på höstkanten. De är slöa, trötta och kalla och därför inte lika snabba iväg om de blir trängda - och det är då det kan gå illa. Istället för att ligga och sola i stenrösen försöker ormarna ofta gömma sig under till exempel grenar och lövhögar, så i den typen av omgivning är det bra att vara extra vaksam på sin hund.

Om en hund blir biten av en huggorm gäller det att ta sig till veterinären så fort som möjligt.  Precis som med människor är det väldigt olika hur hundar reagerar på ett huggormsbett. Många klarar sig bra, men andra kan behöva snabb hjälp. Därför är rådet att uppsöka en veterinärklinik genast om hunden råkat ut för ett bett – så är man på rätt plats om den behöver behandling.

Hund i skogen

Hundlivet är underbart och fullt av  överraskningar

Det hör till att din fyrbenta vän upptäcker, utforskar och ibland går det lite snett. Men med kunskap och rätt förberedelser kan vi som hundägare undvika många onödiga risker och njuta fullt ut av den härliga känslan att ströva fritt i skog och mark.

Det är ett faktum är att Subaruägare har husdjur i stor utsträckning. Därför är vi på Subaru Försäkring extra glada att vi också kan erbjuda hund, katt eller hästförsäkring.

Du får 10 % rabatt på djurförsäkring eftersom du har din bil försäkrad hos oss på Subaru Försäkring.

Räkna ut pris på hundförsäkring

Subaru Försäkring - Ett samarbete mellan SUBARU Nordic AB och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare.